10 συμβουλές για να κάνετε το “airbnb” σας να ξεχωρίσει!

Σήμερα, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Airbnb και άλλα παρόμοια μεγάλα κανάλια της οικονομίας διαμοιρασμού ως μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας τους. Παρόλο που αυτή η δραστηριότητα έχει αναδειχθεί ως εξαιρετικά προσοδοφόρα για πολλoύς ιδιοκτήτες οικιών, ο αριθμός και μόνο των καταχωρημένων σπιτιών το κάνει ξεκάθαρο πλέον ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Πώς θα ξεχωρίσει το δικό σας σπίτι ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια άλλα;

Σήμερα πλέον, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι καταχωρήσεις να εμπλουτίζονται με όσο περισσότερα μοναδικά χαρακτηριστικά, να αναδεικνύουν τον μοναδικό χαρακτήρα του σπιτιού και να προβάλουν τις μοναδικές υπηρεσίες που προσφέρει ο οικοδεσπότης και ιδιοκτήτης τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του airbnb και άλλων καναλιών δεν διαθέτουν εμπειρία στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων και βασίζονται σε γρήγορες φωτογραφίες από smartphones για να ντύσουν με αυτές την καταχώρησή τους στο airbnb ή άλλο κανάλι της επιλογής τους.  Ζούμε στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας. Όλα γύρω μας παρουσιάζονται με προσοχή, φωτεινά και χρωματιστά. Παρά την απίστευτη πληθώρα πληροφορίας η πλειοψηφία της οποίας μπορεί να χαρακτηριστεί “σκουπίδι” ή “θόρυβος” ακόμα έχουμε την ικανότητα να ξεχωρίζουμε το ποιοτικό, ως έναν βαθμό, από αυτό που δεν προσφέρει τίποτα το διαφορετικό. Η φωτογραφία είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που μπορεί να βελτιώσει σε τεράστιο βαθμό το ενδιαφέρον που δείχνουν οι υποψήφιοι επισκέπτες για το σπίτι σας, ειδικά σε ένα περιβάλλον που είναι σαρωμένο από χαμηλή ποιότητα. Η σύγκριση είναι άμεση και η ποιότητα ξεχωρίζει σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Σύμφωνα με τα δεδομένα οι καλές και επαγγελματικές φωτογραφίες μίας καταχώρησης έχουν αυξήσει τις προβολές ενός προφίλ έως και 35% από τον μέσο όρο και τετραπλασιάσει τον αριθμό των κρατήσεων! Ας πάρουμε όμως τις παρακάτω 10 συμβουλές μία-μία.

1. Προσφέρετε μια προσωπική πινελιά στο “airbnb σας”

Χαρακτήρας. Σίγουρα ένας καθαρός χώρος με άνετα κρεβάτια, φρέσκα και μυρωδάτα λευκά είδη, σεντόνια και πετσέτες είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός άνετου χώρου για τους επισκέπτες σας. Αν λείπει όμως ο χαρακτήρας, το μοναδικό ύφος που μπορείτε μόνο εσείς να εμφυτεύσετε στο σπίτι σας, μέσα από την δική σας προσωπικότητα, γούστο κι ενδιαφέροντα, τότε δεν προσφέρετε τίποτα παραπάνω από ένα…μεγάλο δωμάτιο ξενοδοχείου. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Αποστειρώνουν το σπίτι τους από ανασφάλεια ή φόβο πέφτονας σε ακόμα μεγαλύτερη παγίδα. Αντιθέτως, επιδεικνύοντας μια προσωπική πινελιά είναι αυτό ακριβώς που ανεβάζει ένα ακίνητο στο επόμενο επίπεδο. Προσέξτε ιδιαίτερα τον τρόπο που παρουσιάζετε την καταχώρισή σας, την φωτογράφηση των λεπτομερειών καθώς και τα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι σας την ώρα της υποδοχής των επισκεπτών σας. Μία γεμάτη βιβλιοθήκη, με αγαπημένα βιβλία επιλογής σας, οι κούπες του τσαγιού δίπλα στον βραστήρα, ένα κουτί με μολύβια χρωματιστά πάνω σε λευκές κόλλες χαρτιού στο τραπεζάκι δίπλα στην είσοδο, τα παλιά σας έπιπλα τα οποία ανακατσκευάσατε με προσοχή και σεβασμό στην ιστορία τους και την παράδοση που εκπροσωπούν. Τα παραδείγματα μπορούν να είναι πάρα πολλά. Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Προσπαθήστε να μπείτε στην θέση του επισκέπτη σας. Εσείς αν ταξιδέψετε σε ένα ξένο σπίτι τι θα σας εντυπωσίαζε; Συνήθως η πρώτη εικόνα είναι και η πιο ξεχωριστή και μην ξεχνάτε ότι χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις. Κατά την υποδοχή των επισκεπτών σας, φροντίστε να παίζει στο στερεωφονικό σας καλή μουσική, η μουσική που σας αρέσει. Λίγα κεριά αναμμένα και τα φώτα ανοιχτά όπως κι επίσης ο χώρος πρέπει να μυρίζει θεσπέσια. Με λίγα λόγια φροντίστε ώστε κατά την είσοδο των επισκεπτών σας όλες οι αισθήσεις τους να βρίσκονται σε εγρήγορση. Όραση, ακοή, όσφρηση, αφή. Ένα παραδοσιακό γλύκισμα στο τραπέζι θα ικανοποιήσει και τον ουρανίσκο τους! Οι πρώτες εντυπώσεις μένουν αποτυπωμένες. Μην χαραμίσετε αυτή την ευκαιρία.

2. Προσοχή με τα πολλά αντικείμενα

Τακτοποιήστε τον χώρο σας και φροντίστε για την σωστή διακόσμησή του. Όχι. Τα πολλά λούτρινα, κουκλάκια, μαξιλάρια διαφορετικού τύπου, υφάσματος και ύφους εδώ, εκεί και παραπέρα, διαφορετικά έπιπλα, κάδρα και καδράκια, αγαλματίδια, το πιάτο σουβενίρ από την Ρόδο και η φωτογραφία της πενταήμερης του γιου σας δεν είναι διακόσμηση. Προτιμήστε τις καθαρές και λιτές γραμμές. Εκτός αν έχετε φροντίσει το σπίτι σας να είναι διακοσμημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τα πολλά αντικείμενα. Με προσοχή όμως μιας και ιδίως κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, τα πολλά αντικείμενα μεταφράζονται σε ακαταστασία. Τακτοποιήστε τον χώρο σας. Ο,τιδήποτε περιττό φυλάξτε το σε μία κλειδωμένη ντουλάπα. Αν δυσκολεύεστε ζητήστε την βοήθεια ειδικών. Σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, διακοσμητές και αρχιτέκτονες μπορούν να σας προτείνουν λύσεις που θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Η guesteasy συνεργάζεται με κάποιους από αυτούς και κάθε ένας διαθέτει και διαφορετικό ύφος να σας προτείνει. Ρωτήστε μας και θα σας φέρουμε σε επαφή.

3. Φυσικό φως

Αναδείξτε τα σημεία του σπιτιού σας που λουζουνται από φυσικό φως. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ομορφιά και τον τρόπο που φωτίζεται ο χώρος και τα αντικείμενα από το φυσικο φως του ήλιου. Φροντίστε ώστε και οι φωτογραφίες σας να αποτυπώνουν τα μοναδικά αυτά χαρακτηριστικά του σπιτιού σας. Φως, φως, φως! Μην το παραβλέπετε ποτέ. Όποτε βλέπουμε ένα όμορφο σπίτι στο airbnb ή σε άλλο κανάλι και παρατηρούμε τις σκοτεινές και απρόσεκτες φωτογραφίες του… Είναι κρίμα. Το φως που πέφτει πάνω σε μία καρέκλα και στο δάπεδο ενός δωματίου, δίπλα από μία υφασμάτινη κουρτίνα, παίζοντας με τις σκιές του χώρου και με τα χρώματα των αντικειμένων κι επιφανειών μεταφέρουν αμέσως μία αίσθηση συνεχούς ροής, φυσικότητας και θετικότητας. Μία αίσθηση ηρεμίας και ποιότητας.

4. Επιλέξτε μια καλή γωνία

Υπάρχει ένας λόγος που τα μοντέλα φωτογραφίζονται συνήθως υπό γωνία – ξέρουν ότι έχουν μια «καλή πλευρά» και παίζουν με τον φακό ώστε να αποτυπωθεί αυτή η πλευρά αλλά και η προοπτική. Το σπίτι σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η λήψη φωτογραφιών από ένα smartphone δίχως την κατάληλη προετοιμασία για να αποφύγετε τα περιττά έξοδα ενός επαγγελματία φωτογράφου ως επί το πλείστον σημαίνει επίπεδες, μονοδιάστατες, σκοτεινές, βαρετές, αδιάφορες φωτογραφίες, δίχως καμμία έμπνευση. Χρησιμοποιώντας επαγγελματικές υπηρεσίες φωτογράφισης, δηλαδή την κατάλληλη μηχανή, φακούς και προφανώς έναν φωτογράφο που διαθέτει την ικανότητα να ξεχωρίσει και να διακρίνει τις γωνίες του σπιτιού σας, το φως στον χώρο και τις λεπτομέρεις της οικίας σας, θα μετατρέψει αυτομάτως την καταχώρησή σας από αδιάφορη σε έναν αισθητικά ευχάριστο χώρο που ικανοποιεί άμεσα το μάτι, ενεργοποιεί την φαντασία και αποτυπώνεται στο μυαλλό του κάθε ενδιαφερόμενου.

5. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά (και λίγο παραπάνω)

Είναι σημαντικό όταν ένας επισκέπτης φτάσει στο σπίτι σας να μπαίνει σε ένα πεντακάθαρο σπίτι. Όλα πρέπει να είναι στην εντέλεια. Η καθαριότητα είναι συνήθως το πιο δύσκολο κομμάτι ειδικά σε παλιά σπίτια ή σπίτια εξοχής και είναι συνήθως ο παράγοντας εκείνος που είναι και ο πιο δύσκολος να ικανοποιηθεί συγκεντρώνοντς τις περισσότερες αρνητικές κριτικές. Ας το παραδεχτούμε. Δεν έχουμε όλοι μας τον χρόνο, την ικανότητα ή και την διάθεση να καθαρίσουμε ένα ολόκληρο σπίτι από πάνω ως κάτω. Η μίσθωση ενός επαγγελματία καθαριστή πριν πάρετε πλάνα του χώρου σας (και πάλι πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας, φυσικά!) θα πρέπει να θεωρείται η μόνη αποδεκτή λύση αν θέλετε πραγματικά να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο την δυνατότητα που μπορεί να σας προσφέρει η οικία σας να σας αποφέρει κέρδος

6. Να ανταποκρίνεστε άμεσα!

Όλα τα online κανάλια τύπου airbnb βασίζονται σε μία σειρά αλγόριθμων βάσει των οποίων οι καταχωρήσεις αποκτούν μία κρυφή βαθμολόγηση που ή ανεβάζει ή κατεβάζει το σπίτι σας στις λίστες αναζήτησης. Ένας από αυτούς τους παράγοντες που αποτελούν κομμάτι του αλγόριθμου είναι η ανταπόκριση στις ερωτήσεις των υποψήφιων επισκεπτών σας. Ο χρόνος απόκρισης (χρόνος που χρειάζεται για να ανταποκριθείτε σε μία ερώτηση) και το ποσοστό ανταπόκρισης (πόσες απαντήσεις στα ερωτήματα) συμβάλλουν σημαντικά και επηρεάζουν την γενική κατάταξη και θέση της οικίας σας στις λίστες των καναλιών. Όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνεστε σε κάθε ερώτηση τόσο το καλύτερο. Αντίθετα, παραμελώντας μία ερώτηση για παραπάνω από 24 ώρες, θα προκαλέσει αυτόματη πτώση του μέσου όρου σας και σε βάθος χρόνου την καταπόντιση στον πάτο της λίστας. Όσο ωραίο και αν είναι το σπίτι σας, αν δεν εμφανίζεται στις αναζητήσεις, δεν θα δείτε ποτέ κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακόμα χειρότερα, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν απαντήσετε σε ερωτήσεις για παραπάνω από 48 ώρες και αν αυτό συμβεί παραπάνω από λίγες φορές (εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως ακυρώσεις, διπλοκρατήσεις κτλ) τότε διακινδυνεύετε ακόμα και με το κλείσιμο του λογαριασμού σας ως μη ανταποκρινόμενου. Στην guesteasy, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το σημείο διαχείρισης, γι αυτό και το προσφέρουμε σε όλα τα διαθέσιμα πακέτα μας. Στην ουσία, ξεκινάμε από αυτό με το πακέτο fast και μετά προσφέρουμε όλες τις άλλες υπηρεσίες σε συμπληρωματικά πακέτα. Όλες οι ερωτήσεις που λαμβάνετε από υποψήφιους επισκέπτες για το σπίτι σας, αν έχει αναλάβει την online διαχείρισή του η guesteasy, απαντώνται σε λιγότερο από λίγα λεπτά έως μία ώρα.

7. Αναδείξτε τα δυνατά σημεία του σπιτιού σας!

Είναι μύθος ότι οι επισκέπτες επιλέγουν ένα σπίτι με βάση την τιμή και μόνο. Σε αντίθεση με τη διαμονή σε ένα ξενοδοχείο, οι επισκέπτες του Airbnb και γενικά των περισσότερων επιλεγμένων καναλιών με τα οποία δουλεύουμε εδώ στην guesteasy, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το μέγεθος, το στυλ, την διακόσμηση, την θέση, τις παροχές, εξοπλισμό και τον μοναδικό χαρακτήρα του κάθε σπιτιού και που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Μεταβλητές, όπως ο μοναδικός χαρακτήρας ή τοποθεσία μπορεί να είναι συναρπαστικές για μερικούς επίδοξους επισκέπτες, οπότε φροντίστε να προσφέρετε και τις ανάλογες φωτογραφίες που αναδεικνύουν τα δυνατά σημεία του σπιτιού σας. Αν είναι η περιοχή δείξτε την περιοχή και μιλήστε γι’ αυτήν στο κείμενό σας. Αν είναι η διακόσμηση και το σπίτι σας το είχε αναλάβει κάποιος διακεκριμένος αρχιτέκτονας φροντίστε να γίνει γνωστό και μέσω της φωτογραφίας και μέσω της περιγραφής. Μην μείνετε μόνο στα βασικά.

8. Χρησιμοποιήστε επαγγελματικές υπηρεσίες

Όπως έχουμε πει και παραπάνω η σωστή παρουσίαση του σπιτιού σας, με καλαίσθητες και επαγγελματικές φωτογραφίες συνοδεύοντάς τις με το σωστό και μελετημένο κείμενο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην επιτυχία της καταχώρισής σας. Αλλά αν είστε πραγματικά στο σημείο που δεν γνωρίζετε από που να ξεκινήσετε και πώς να διαχειριστείτε την πληθώρα των διαφορετικών εργασιών ή αν δεν διαθέτετε τον χρόνο λόγω άλλων εργασιών τότε επιβάλλεται η συνεργασία με μία εταιρεία που προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες και θα αντιμετωπίσει την καταχώρηση του σπιτιού σας με την ανάλογη σοβαρότητα. 

9. Ένα ζεστό καλωσόρισμα 

Μετά από μια κουραστική μέρα ταξιδιού, συχνά το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει ο επισκέπτης σας αφού πετάξει τις βαλίτσες του σε μία γωνία του σπιτιού σας, είναι να ετοιμάσει μία ζεστή κούπα καφέ/τσάι ή να πιει ένα ποτήρι φρέσκο χυμό. Παρόλο που δεν έχετε καμμία υποχρέωση να παρέχετε μπόνους ανέσεις στους επισκέπτες σας όπως τσάι, καφέ και διάφορα άλλα αναλώσιμα, είναι αυτές ακριβώς οι μικρές λεπτομέρειες που ξεπερνάνε το τυπικό και προσεγγίζουν το ανθρώπινο επίπεδο. Φανταστείτε τον εαυτό σας μετά από ένα μεγάλο ταξίδι και αφού έχετε τακτοποιηθεί στο σπίτι που έχετε επιλέξει να το βρίσκετε αυτό εντελώς άδειο και να πρέπει να φύγετε αμέσως για το σούπερ μάρκετ ακόμα και για μία απλή κούπα καφέ. Προφανώς δεν χρειάζεται να έχετε υλικά για όλη τη διαμονή τους. Για την πρώτη μέρα αρκεί. Να είστε σίγουροι ότι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Αν πάτε ένα βήμα παραπέρα και κατά την υποδοχή έχετε για τους επισκέπτες σας ένα παραδοσιακό πιάτο φαγητό ή ένα γλυκό, ένα μπωλ με φρούτα ή γλυκά να είστε σίγουροι ότι θα φανεί στις κριτικές που θα λάβετε! 

10. Το πιο σημαντικό είστε εσείς

Εκτός από όλα τα παραπάνω μένει ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας και αυτος δεν είναι άλλος από ΕΣΕΙΣ! Αν κατά την υποδοχή των επισκεπτών σας είστε βιαστικός επειδή αφήσατε κάποια δουλειά στη μέση, τυπικός ή εκνευρισμένος μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά, να είστε σίγουρος ότι θα φέρετε τους φιλοξενούμενος σας σε αμηχανία. Γνωρίζουν ότι μπαίνουν σε ένα σπίτι που δεν είναι δικό τους αλλά φιλοξενούμενοι και θέλουν να αισθανθούν άνετα με την επιλογή τους. Μην τους το κάνετε δύσκολο. Η υποδοχή των επισκεπτών σας πρέπει να είναι φιλική και ευδιάθετη. Αν εκείνη την ημέρα εσείς δεν μπορείτε για οποιοδήποτε λόγο τότε στείλτε έναν φίλο σας, γνωστό σας ή την guesteasy!

 

H guesteasy προσφέρει όλα τα παραπάνω για να καλύψει τις δικές σας ανάγκες. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα επισκεφτείτε την σελίδα συχνών ερωτήσεων. Δείτε επίσης τα πακέτα που προσφέρουμε και τις τιμές μας. Είναι οι καλύτερες που θα βρείτε και με το πιο ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών. Στην συνέχεια συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος και ένα μέλος μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας για να σας ενημερώσει και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο διαχείρισης του σπιτιού σας. Εύκολα, διάφανα, απλά και γρήγορα…guesteasy!